keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kurkistus kummipostiin

Pääsin taannoin haastattelemaan ikäistäni paikallista vapaaehtoista, jolta sain kuulla miten Planin kummiposti toimii täällä Itä-Kamerunissa. Julkaisen haastattelun tässä alla ja siirryn sitten pakkaamisen pariin, olemme nimittäin Kallen kanssa taas livistämässä Bertouasta. Doualaan saapuu perjantaina odotettu suomalaisvahvistus kun vanhempani tulevat lomailemaan rannikolle kanssamme reiluksi viikoksi. Luvassa siis lisää rantakuvia Kribiltä. Työni Planilla loppui kuun vaihteessa, joten omalla kohdallani loppuaika Kamerunissa kuluu leppoisasti lomaillessa. Hakuna matata!

”Kummiohjelma auttaa tasavertaisesti kylän kaikkia lapsia”


Mbele Sony Dieudonné
Ikä: 26 vuotta
Planin vapaaehtoisena vuodesta 1999




Mbele on kummipostista vastaava vapaaehtoinen Kamerunissa Mandjoun kylässä, jossa Mbele myös itse asuu ja jossa hän on syntynyt. Kylässä on arviolta 150 Planin kummilasta ja Mbele tuntee heidät kaikki nimeltä.

”Kummilapsista ainakin sata kirjoittaa itse kirjeensä. Isommat lapset auttavat kaikista pienempiä vastaamaan kirjeisiin”, Mbele kertoo.

Vaikka kummilapset otetaan ohjelman piiriin yksilöllisesti, kummiohjelma auttaa silti tasavertaisesti koko kylän lapsia. Siitä saaduin varoin on rakennettu Mbelen kylässä muun muassa kaivoja ja kaikki peruskoulun luokkahuoneet sekä ostettu koulutarvikkeita. Ohjelmalla on myös rahoitettu valistuskampanjoita koulutuksen ja rokottamisen tärkeydestä sekä lasten- ja tyttöjenoikeuksista.

Kummiposti kulkee yhdestä kolmeen kertaan kuukaudessa, jolloin Planin edustaja tulee käymään Mandjoussa ja tuo kirjeet mukanaan. Kirjeisiin on aikaa vastata kaksi päivää, jonka jälkeen paluupostin täytyy lähteä takaisin Planin toimistolle.

”Aktiivisimmat kummit kirjoittavat 4-5 kertaa vuodessa, jotkut jopa 10-20 kertaa. Arviolta puolet kummeista pysyy kummiuden alusta loppuun samoina. Kummius loppuu lapsen täyttäessä 18 vuotta, vaikka sitä joskus haluttaisiin kummin puolelta jatkaakin."

Lapset odottavat kirjeitä ja niitä luetaan ja kirjoitetaan usein yhdessä. Joulukuussa kirjeitä ja lahjoja saapuu Mbelen mukaan yleensä tavallista enemmän. ”Kirjeissä vaihdetaan yleiset kuulumiset. Lapsi voi esimerkiksi kertoa, onko meneillään sade- vai kuivakausi ja millaisia aktiviteetteja hänen perheellään on ilmoista riippuen ollut. Juhlapyhät kuten joulun vietto on myös suosittu puheenaihe.”

Mandjoun kylän lapsilla on kummivanhempia ympäri maailmaa. Suurin osa kummeista on kotoisin Saksasta, jonka lisäksi kummeja löytyy Suomesta, Japanista, Koreasta, Iso-Britanniasta, Hollannista, Kanadasta ja Yhdysvalloista.

Plan aloitti toimintansa Mbelen kylässä vuonna 1999 ja silloin Mbele valittiin yhdeksän muun kanssa Planin vapaaehtoiseksi. Ajan mittaan muut ovat lopettaneet mutta Mbele jatkaa yhä. Plan maksaa vapaaehtoisille pientä korvausta – noin seitsemän euroa kuukaudessa - mutta käytännössä työstä ei saa palkkaa. Mbele kertoo saaneensa työstä silti rahallista korvausta paljon enemmän.

”Työni on antoisaa ja olen saanut tavata paljon ihmisiä. Se on tehnyt minusta avoimemman ihmisen.”

Kaikista palkitsevin asia vapaaehtoistyössä on Mbelen mukaan lasten kanssa oleminen. ”Tunnen todella olevani kotona tässä työssä.”

Mbele kertoo töiden määrän lisääntyneen viime vuosina kummiohjelman laajentumisen myötä. ”Alussa kun Plan aloitti toimintansa täällä idässä aktiviteetteja ei ollut vielä paljoa, noin 3-4 kertaa kuukaudessa. Nykyään kun ohjelman piirissä on paljon lapsia ja tehtävää on enemmän, töitäkin on useammin”.

Planilta saamansa työkokemuksen ansiosta Mbele on saanut töitä muualtakin. Muutoin Mbele elättää itsensä ja perheensä maanviljelyllä; hän viljelee maissia, maniokkia ja maapähkinöitä ja myös myy satoaan.

Mbelellä itsellään on perhe johon kuuluu 4 ja 8 vuotiaat tytöt. Vanhemmalla tyttärellä on ollut kummivanhempi Yhdysvalloissa nyt neljän vuoden ajan. Kummiposti perheen sisällä ei ole kuitenkaan työllistänyt isää, sillä kummi on kirjoittanut tytölle vain kerran. ”Tuota kirjettä onkin säilytetty tarkkaan”, Mbele vakuuttaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti