keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Ihan pähkinöinä

Kalle pääsi viikonloppuna kauhan varteen kun suosikkiravintolamme - ja toisen kotimme - Resto 700:n hurmaava omistajapariskunta opetti meille yhden lempiruokamme eli maapähkinäkeiton valmistamisen. Projektista ei ole tällä kertaa kuulumisia, sillä meikäläinen on ollut pari viikkoa lainassa toiselle Planin tiimille joka avustaa Kameruniin saapuneita keskiafrikkalaisia pakolaisia. Pakolaisten määrä Kamerunin itä- ja pohjoisosissa kasvaa tuhansilla kuukausittain mutta avustusjärjestöt eivät ole pystyneet vastaamaan kasvavan avun tarpeeseen samassa tahdissa. Tiimi kaipasi ylimääräisiä käsiä etenkin varainhankinnassa avustamiseen ja viime aikoina onkin ollut aika haipakkaa. Blogissa tarjolla on tänään tyypillinen länsiafrikkalainen ruokalaji, jonka valmistaminen on niin simppeliä että mekin siinä onnistuimme. Keiton pyöräyttää käden käänteessä, kaikkine vaiheineen siihen pitäisi mennä korkeintaan parikymmentä minuuttia.

Ensin pähkinät torilta.



Tämän näköisiä pitäisi löytyä. Kuuleman mukaan mitä valkoisempi väri, sen tuoreempi pähkinä.


Maapähkinäkeitto kahdelle:

n. 5 dl tuoreita maapähkinöitä
4 keskikokoista tomaattia
1 pienehkö sipuli
1 keskikokoinen keltainen chili
4 maustekuutiota (vaikka Maggi cubes)
öljyä paistamiseen, rypsiöljy hyvä, oliiviöljy huono
noin ruokalusikallinen kanaliemijauhetta (chicken flavoured seasoning powder jos käännös ei mennyt nappiin)

Aloita viipaloimalla tomaatit ja silppuamalla sipuli pieniksi kuutioiksi. Tee chilin päähän noin sentin mittainen viilto.
 

Pähkinöitä paahdetaan ensin miedolla lämmöllä pannulla (ilman öljyä) noin 5 minuutin ajan puulastalla koko ajan käännellen ja välillä maistellen. Pähkinöiden paukkuminen ja värin pieni tummuminen on merkki siitä että ne alkavat olla valmiita, pähkinöiden liiallista paahtumista pitää varoa sillä se käy helposti ja silloin ne eivät ole enää parhaita keittoon, vaan pikemminkin maapähkinävoihin käytettäväksi. Paahdetut (vasemmalla) vs. paahtamattomat pähkinät:


Paahdetut pähkinät murskataan siihen sopivalla laitteella hiekan näköiseksi jauheeksi, joku vähän järeämpi tehosekoitin sopii varmaankin tarkoitukseen jos omasta keittiöstä ei löydy kuvan häkkyrää.


Keittämiseen sopii keskikokoinen kattila, jonka pohjalle lorautetaan alkajaisiksi vähän öljyä. Öljyn lämmettyä lisätään pieniksi kuutioiksi viipaloidut tomaatit ja kokonainen chili, josta tulee viillon ansiosta sopivasti makua keittoon mutta jota ei ole tarkoitus tarjoilla kenellekään. Tomaattien vetistyttyä vähän (n. parin minuutin jälkeen) lisätään murskatut pähkinät, sekoitetaan ja lisätään noin 7 desiä vettä, sen verran että keitto ohenee oman maun mukaan tarpeeksi.


Sekoitetaan mukaan maustekuutiot -ja jauhe, hämmennellään vielä hetki pohjaa myöten sekoittaen ja makua tarkistellen. Kun keitto on muutoin valmis, käännetään lämpö pois ja lisätään vasta lopuksi sipulit, jolloin niissä säilyy rapeus.

Valmiin keiton pitäisi näyttää kutakuinkin tältä:


Sitten ei muuta kuin riisiä tai leipää kylkeen ja Bon appétit! Sopii mainiosti myös liharuokien kaveriksi. Ensi viikolla ajattelin nakittaa Kallen kertomaan omista töistään, jotka liittyvät nekin keskiafrikkalaisten pakolaisten avustamiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti