perjantai 25. heinäkuuta 2014

On viikonloppu eessä taas

Viikko on pulkassa ja ansaittu pejantaipullo korkattu. Pullo johon viittaan, on suolatuilla maapähkinöillä täytetty vanha viinapullo, joita kauppiaat myyvät katujen varsilla. Tyhjillä pulloilla on täällä monta elämää; niissä myydään ainakin pähkinöitä, kerosiinia, itsetehtyä mehua, pesuainetta ja bensaa. Virallista kierrätyssysteemiä ei ole, mutta lahjoitamme tyhjät lasi- ja muovipullot samassa korttelissa asuville mammoille, joiden käsissä pullot saavat uutta käyttöä. 

Vesimeloni oli niin raskas että nosti melkein keulan ilmaan.

Olen ollut viime viikot töissä keskiafrikkalaisille pakolaisille hätäapua toimittavalle tiimille. Yksi suuri urakka saatiin tällä viikolla valmiiksi, kun rahoitushakemukset lähetettiin YK:n pakolaisjärjestölle ja EU:lle. Rahoitusta haettiin muun muassa syntymätodistusten hankkimiseen leireillä syntyneille sekä niille lukuisille lapsille, jotka ovat kadottaneet todistuksensa kotimaastaan paettuaan. Ilman syntymätodistusta lapset jäävät koulujärjestelmän ulkopuolelle ja altistuvat todennäköisemmin lapsiavioliitoille ja aikaisille raskauksille. 


Vessatauko kenttämatkalla.

Lisäksi rahoitusta kaivataan etenkin aliravitsemuksen hoitoon, koulutuksen ja psykososiaalisen tuen järjestämiseen pakolaislapsille sekä elinkeinon harjoittamismahdollisuuksien tarjoamiseen nuorille. Yli puolet joulukuusta alkaen Kameruniin saapuneista keskiafrikkalaisista pakolaisista asuu leirien sijaan paikallisen väestön keskuudessa kylissä, joten apua tarvitaan laajoilla alueilla. Pakolaisia vastaanottavat kylät jakavat jo entuudestaan rajalliset resurssinsa - kuten terveydenhuoltopalvelut - uusien tulokkaiden kanssa, mikä kiristää kahden väestön välejä. Tähän mennessä Plan on vastannut kriisiin mm. pystyttämällä väliaikaisia koulurakennuksia, rakentamalla kaivoja sekä jakamalla ruoka- ja hygieniapaketteja.


Kyltti Suomen rahoittamassa Bakojen oikeudet- ja ihmisarvo -projektissa mukana olevassa kylässä.


Perjantaipullo.
Bakaprojektistakin on tällä kertaa kuulumisia, taannoin mainitsemani bakankielen lähtötasokoe järjestettiin aiemmin tässä kuussa Abong Mbangissa ja sen läpäisi kaikkiaan 11 opettajakandidaattia. Tavoitteena on että koko porukka jatkaisi elokuussa järjestettävään opettajakoulutukseen, jotta projektikouluissa olisi syyskuussa tarpeeksi miehitystä vastaanottamassa koulun aloittavat ja toiselle luokalle siirtyvät bakalapset. 

Ensi viikolla saatan päästä Mbilén pakolaisleirille Planin avustustyöntekijöiden mukaan, mikäli autossa on tilaa. Siitä lisää ensi kerralla jos reissu toteutuu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti