sunnuntai 3. elokuuta 2014

Hengenpelastuspuuhissa

Plan järjesti tällä viikolla kaikille halukkaille Bertouan toimiston henkilökuntaan kuuluville ensiapukoulutuksen. Kouluttajana toimi miekkonen nimeltä Engels Cortes, joka on tullut kuukaudeksi Kameruniin Plan Kolumbiasta vahvistukseksi tiimiin joka toimii keskiafrikkalaisten pakolaisten hyväksi. Engels on erikoistunut lasten psykososiaaliseen tukeen, joka on tärkeä osa leireillä tarvittavaa apua. Ennen leireille pääsemistä suuri osa lapsista on vaeltanut viikkoja vailla riittävää ravintoa ja käynyt läpi traumaattisia kokemuksia, kuten joutunut todistamaan perheen jäsentensä menehtymisiä ja heihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Engels demonstroi Alilla kurkkuun juuttuneen esineen - tai lounaan -avittamista ulos.






Nelipäiväisen koulutuksen kaksi ensimmäistä päivää pidettiin tällä viikolla ja niiden aikana opittiin ensiavun perusteet. Koulutuksen jälkimmäinen puolisko järjestetään ensi viikolla, jolloin keskitytään enemmän ensiavun psykososiaaliseen puoleen. Ainakin omalla kohdallani ensiaputaidot olivat päässeet pahasti ruosteeseen, joten koulutus tuli tarpeeseen. Kahden päivän aikana kollegoilla päästiin kokeilemaan ainakin haavan sitomista, vieraan esineen poistamista hengitysteistä "karhun halauksella" nykäisten (tämä sopivasti juuri lounaan nauttimisen jälkeen), tajunsa menettävän kanssa kaatumista turvallisesti ja selkärankansa vioittaneen liikuttamista ja kantamista oikeaoppisesti.

Tässä yritetään kääntää potilasta turvallisesti kylkiasentoon.

Pöytäliinalla täytetystä takista kyhäsimme kaverin paineluelvytyksen harjoittelemiseen, jota kukin pääsi kokeilemaan vuorollaan Bee Geesin "Stayin' Alive" biisin tahdissa. Kappale tarjoaa Engelsin mukaan juuri oikean elvytysrytmin ja mies kertoo elvyttävänsä itse aina kyseisen biisin tahtiin (kuvitteellisesti, oletan). Vaikka porukasta ei olisi vielä koulutuksen jälkeen Baywatchin tai Kribin rantavahdeiksi niin kahden päivän aikana tuli ainakin naurettua paljon ja opittua kertakäyttöhansikkaiden pukeminen hätätilanteessa, jonka Engels simuloi kamppaamalla sattuman varaisesti meitä elvyttämään kiiruhtavia ja panikoivia oppilaitaan sekä kaatamalla vielä vettä päälle. Kiireen tuntua kouluttaja loi laskemalla sekunteja ääneen kymmenestä alaspäin ja karjumalla "Hurry hurry they are dying".

Joukko hyväntuulisia päävammoja kärsineitä potilaita.

Viime viikolla mainitsemani pakolaisleirillä käynti siirtyi hamaan tulevaisuuteen, kun Batourin ja Gari Gombon välisellä tiellä raportoitiin lisääntyneestä turvallisuusriskistä. Alueella on esiintynyt kevään mittaan joitain levottomuuksia protestina riittämättömästä ja hitaasta avunannosta. Kyseiset tapaukset ovat kuitenkin yksittäisiä ja tilanne Kamerunissa on yleisesti rauhallinen.

Naiset pukeutuvat töihin lähes poikkeuksetta hameeseen ja korkkareihin, mikä toi vähän lisähaastetta ensiapuharjoituksiin.

Tällä hetkellä lähin ensiavun tarpeessa oleva on olkkarin lattialla oksennus-ripuli -taudissa makaava Kalle. Heitin pakatessa kaikki lääkkeiden pakkaukset menemään tilan säästämiseksi, joten googlettelen juuri mukaan sattuneiden pillerien tuoteselosteita netistä. Onneksi on tämä yhdessä keittiön nurkassa tasan metrin korkeudessa pätkittäin toimiva verkkoyhteys. Kahta lääkettä on jo kokeiltu ilman että tila on ainakaan huonontunut, sormet ristiin ettei päädytä siihen pisteeseen asti että lataan youtubesta Stayin' Aliven.

Kuvat: Etienne Tayong

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti