keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Tunnelmia afrikkalaisen lapsen päivästä

Eilen vietettiin kansainvälistä afrikkalaisen lapsen päivää. Päivän teemana oli tänä vuonna "ilmainen, pakollinen, laadukas ja lapsiystävällinen koulutus kaikille Afrikan lapsille". Plan järjesti juhlan kunniaksi Abong Mbangissa - kuuluu maan itäosan tärkeimpiin keskuksiin - tilaisuuden, jonka aamun ensimmäinen ohjelmanumero oli lasten marssi kaupungin keskustan halki.


Plan jakoi kolmelle sadalle marssiin osallistuneelle lapselle t-paidat, joiden selkämykseen oli painettu päivän teema "une éducation de qualité, gratuite, obligatoire et adaptée pour tous les enfants en Afrique".



Osa lapsista kantoi kulkueessa kylttejä, joihin he olivat kirjoittaneet vetoomuksia muun muassa väkivallattoman ja ilmaisen koulujärjestelmän puolesta.


Marssin jälkeen kokoonnuttiin kaupungin juhlapaikalle, jossa lapset esittivät lauluja ja tansseja. Kutsuvieraiden joukossa oli myös paikallisia korkeita virkamiehiä, joille Francois esitteli lasten ohjelmanumeroiden jälkeen bakankieliset oppikirjat. Bakojen oikeudet ja ihmisarvo -projekti saikin hyvää julkisuutta päivän aikana ja pääsi kansalliseen uutislähetykseen saakka.


Paljon odotetut jalkapallon MM-kisat starttasivat Kamerunin osalta viime perjantaina Meksikoa vastaan pelatulla ottelulla. Vastustajalle hävittiin harmillisesti lukemin 0-1 mutta se ei horjuttanut uskoa kotijoukkuetta kohtaan, jonka suoriutumista muistettiin kehua tappiosta huolimatta. Monelta jäi peli silti näkemättä koska lupauksista huolimatta sähköt olivat ottelun ajan koko seudulta poikki. Sähkökatko ei haitannut projektin työntekijöiltä, sillä istuimme koko päivän Planin järjestämässä koulutusta käsittelevässä työpajassa, joka oli lämmittelyä afrikkalaisen lapsen päivää varten. Työpaja venyi tuttuun tapaan hämärän tuloon saakka ja yli kello viiden, jolloin odotetun pelin oli määrä alkaa. Osa kuulijoista tosin karkasi välillä takaovesta naapuripihalla olevan pienen - ja itseään huomattavasti suuremmalla generaattorilla käyvän - teeveen ääreen, kun kiljahtelevan ja kohahtelevan väkijoukon kutsu kävi työpajan sanomaa voimakkaammaksi. Huomenna Kamerun kohtaa Brasilian viheriöllä Kroatian, veikkaan että jännitys kodeissa kohoaa lähes sietämättömäksi niin joukkueen kuin sähköjenkin puolesta.

Etsi kuvasta televisio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti